Domů - Úvahy a postřehy - Jiné

Varování před glukózo-fruktózovým sirupem


Doneslo se mi oznámení, že jistý výrobce limonád nahradí ve svých recepturách cukr libě znějícím glukózo-fruktózovým sirupem. Začala jsem cítit podivnou tíseň, takže jsem se o věc začala více zajímat. A zjistila jsem zajímavá a znepokojivá fakta. Zároveň velmi silně promluvila intuice, o té se také zmíním.

Ale nejprve něco „teorie“, respektive faktů. Glukózo-fruktózový sirup se vyznačuje mnoha závažnými, zdraví ohrožujícími vlastnostmi. Má vysoký glykemický index, ještě o stupeň vyšší než má cukr. Jak jistě víte, vysoký glykemický index potravin má na svědomí brzkou vlnu hladu a chuti na sladké, takže si člověk dá další nálož, a tím se dostává do začarovaného kruhu. Dalším závažným faktorem glukózo-fruktózového sirupu je inzulinová rezistence fruktózy, tělo takto získanou fruktózu (ve kterou se chemickým procesem přeměnila glukóza) neumí zpracovat. Fruktóza z ovoce je pro tělo přirozená a takto získané cukry dovede bez problémů štěpit díky enzymům, a kromě nich ovoce obsahuje i vlákninu, o vitaminech nemluvě. Kdežto glukózo-fruktózový sirup je naprosté šílenství! Totálně rozhodí tělo a hladiny sacharidů. Člověk si tak zadělává na cukrovku ve větší míře než při konzumaci klasického cukru. Dále způsobuje kardiovaskulární onemocnění, zatěžuje ledviny a játra a tedy se podílí i na rozvoji onkologických onemocnění.

V USA je glukózo-fruktózový sirup používán a konzumován mnoho let. Jsem přesvědčena, že zejména díky tomuto faktu jsou na špici v počtu obézních lidí. Nyní je tento laciný koktejl, názvem se vydávající za cosi přirozeného a zdravého, přidáván do (p)otravin a nápojů i u nás. A tímto už není cesty zpět, protože pro výrobce je to jednoznačně výhodné. Jednak je výroba sirupu o polovinu levnější než u cukru a jednak má kukuřičný sirup více než dvojnásobnou sladivost (přesné číslo je 170 %) než rafinovaný cukr. V USA je navíc vyráběn z geneticky modifikované kukuřice, naštěstí (zatím) v Evropě jsou GMO zakázané. Přesto nám tiká hrozba epidemie obezity ještě větší, než jaké čelíme nyní, tuk z těchto sacharidů se ukládá zejména v pneumatice na břiše, tedy je to ta nejnebezpečnější varianta. A tím doplňuji hrůznou čtveřici – metabolické poruchy a tedy obezita, kardiovaskulární onemocnění, jaterní a ledvinové poruchy, vše mocně podporované náhražkovým kukuřičným sirupem, toť čtyři opěrné sloupy rakoviny.

Konzumace novodobé fruktózy vyvolává "dobrý pocit", podobně jako alkohol, a tím vytváří závislost - podobně jako alkohol. Kromě toho, co jsme zmínila dříve, tj. že mozek nevysílá signál o sytosti, takže máte neustále chuť na další a další kousek prázdné pochutiny. Tato návyková látka se přidává do velké spousty (p)otravin – do sušenek, jogurtů a jogurtových nápojů, pečiva, masových výrobků, hotových omáček, dresingů, džusů a limonád a jistě i dalších (a budou přibývat, připravme se na to). Ohledně limonád chci varovat velmi vážně, protože dle mého osobního průzkumu je glukózo-fruktózový sirup obsažen ve všech běžně dostupných slazených vodách. Dokonce i v restauracích, když vám přinesou třeba i tonic ve skle, buďte si jisti, že obsahuje tento humus. Takže odteď si v restauracích budu objednávat pouze vodu, čerstvou šťávu, případně čaj nebo kávu. Výrobcům limonád už nikdy nedám ani korunu, to vám garantuji! Ušetřím peníze, budu chránit zdraví a ještě si udržím štíhlou linii. Na to, abych do sebe dobrovolně rvala takový chemický sajrajt, se mám hodně ráda.

A nyní k tomu, co vnitřně cítím. Ke glukózo-fruktózovému sirupu intuitivně cítím tak velký odpor, který mohu srovnat snad jen s odporem vůči aspartamu, sacharinu a dalším umělým sladidlům. Glukózo-fruktózový sirup vidím, společně s aspartamem, jako hnus všech hnusů. Bůh ví, že jsem se light verzím limonád vyhýbala důsledně, kdykoli jsem totiž takto oslazený nápoj ochutnala, nemohla jsem jej ani dopít, brr! O umělých sladidlech sypaných do čaje ani nemluvě, toto jsem neokusila nikdy. A nyní se ráda obracím zády také ke všem ostatním limonádám a džusům. Cítím tak velkou tíseň, když si jen představím, že něco tak slizce sladkého piji. Ony totiž ty nově slazené nápoje mají úplně jinou, prázdnou chuť. Těžko se to vysvětluje, ale už to prostě není ono. Takže děkuji všem hamižným a bezpáteřním výrobcům slazených nápojů, jogurtů (které už ale taky nějaký ten rok nekupuji, přestaly mi chutnat), mnohých cukrovinek a dalších pochutin, u kterých zjistím, že tenhle sirup je. Díky vašemu parazitování na zdraví a duševní pohodě bližních jsem se osvobodila od závislosti na některých nezdravých (a po změně receptury ještě nezdravějších) jídel. Upřímně děkuji! Nemusela jsem sama udělat nic, stačilo zjistit, že jste změnili složení k horšímu. Sama říkám, že jsem pasivní bojovník. Nyní se to potvrzuje a žasnu nad tím, že právě mocní se svými touhami po větším zisku a také po větší nemocnosti občanů mi pomohli v mém dlouholetém marném boji.

Všem posílám důrazné varování před vším, co obsahuje umělá sladidla a glukózo-fruktózový sirup. Neumím to vysvětlit, ale lidé jednou spláčou nad výdělkem, pokud to do sebe budou rvát. Já už se toho nedotknu, ani kdyby mi za to platili. Pokud se rozhodnete mé intuici důvěřovat, udělejte totéž. Pečlivě čtěte etikety na potravinách a nápojích a důsledně se vyhýbejte těm, co tento hnus všech hnusů obsahují. V případě pečiva si, pokud možno, pečte domácí chléb nebo kupujte pečivo v bioobchodech. Pokud máte chuť na jogurt, dejte si radši kozí nebo z mléka kravského, ale doma vyrobený. Objevte nové zdroje sladké chuti – jablko se skořicí, med, kokosové tyčinky slazené rýžovým sirupem, mandle. Vyrábějme si vlastní omáčky na těstoviny a chutné domácí zálivky na salát. A místo ochucených nápojů pijte čistou vodu, případně dochucenou domácím sirupem nebo šťávou. A samozřejmě čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, svátečně kávu nebo červené víno. Neubližujme svému tělu v takto už dost přechemizované době. A nepodporujme ty, kteří chtějí vydělat a ubližují.

A ještě douška. Glukózo-fruktózový sirup, jak jsem se sama dotázala u výrobce, se nově přidává i do české limonády, točené i v lahvích. To mě mrzí ze všeho nejvíc, ale nedá se nic dělat, loučím se i s mým oblíbeným osvěžujícím nápojem na výletech. Vše se mění…


16.10.2014