Domů - Střípky z mého života - Všehochuť

Chléb podomácku pečený


Nápad upéci vlastní chléb přišel naprosto nečekaně. Byla jsem obdarována sadou na klíčení výhonků čočky či mungo fazolí. Poté, co jsem si je po x letech kupování v obchodech vypěstovala sama, a zjistila jsem, kolik života v sobě mají (protože jsou v procesu růstu a klíčení), přišlo mi škoda je jíst na chlebě ze supermarketu (s chlebem a máslem mám naklíčené výhonky nejraději…). Po jednodenním půstu jsem začala jíst chléb a zjistila, že žužlám jen mrtvou hmotu. Pak jsem si v novinách přečetla článek o chemických přísadách, šizení a postupech při „pečení“ prodávaného chleba… jestli se onomu mdlému a nedopečenému „cosi“ dá říkat chléb. Chléb podomácku upečený chutná úplně jinak, často je rozpukaný, má křupavou kůrku, provoní domov a nevyhodili byste ani kousíček. Velmi záleží na tom, co do chleba vložíte, vnímám hnětení těsta, zdobení i hlídání trouby jako posvátné činnosti. V kuchyni si broukám písničky, před uložením na kynutí i před vložením do trouby bochníky symbolicky políbím (když se teď nad tím tak zamýšlím, je to vlastně obdoba starodávného žehnání chlebu), plna radostného napětí kontroluji, jak chléb vykynul. Pečení chleba je skutečně obřad, podobný pečení vánočních perníčků. Budu pátrat po dalších receptech a postupně je sem budu přidávat.


Špaldový chléb


Recept jsem našla na internetu. První pokus vlastnoručně upéci chléb dopadl skvěle, vše se povedlo. Z bochníků brzy nezbyl ani drobek, pravděpodobně budu muset občas péct ze dvou dávek :-). Na tomto receptu oceňuji, že vše je velice rychlé s výborným výsledkem. V neděli ráno můžete vstát, začít hníst těsto a za hodinu máte čerstvý chléb na stole. Tento chléb je z celozrnné špaldové mouky, takže nečekejte výrazně nakynuté těsto jako u mouky standardní, chléb je těžší, ale tělu díky přátelským látkám velmi prospěšný.


Na 2 bochníčky potřebujeme:

350 g hladké špaldové mouky
350 g hrubé špaldové mouky (oba druhy koupíte v prodejnách zdravé výživy)
20 g droždí
260 – 300 ml vody
2 hrsti loupaných dýňových či slunečnicových semínek
15 g soli
případně dle chuti chlebové koření


Postup:

Mouku prosejeme, aby se provzdušnila. Obě v míse smícháme a přidáme rozdrobené droždí, poté přimísíme sůl, koření a semínka. Na závěr přilijeme vodu – správné množství zjistíte sami. Aby těsto nebylo suché a ani se příliš nelepilo. Těsto důkladně prohněteme, nejprve v míse, pak na pracovní desce, podle potřeby můžeme přidat vodu či mouku. Těsto musí dostat tu správnou chlebovou podobu. Pak vytvarujeme dva bochníčky, které klademe na olejem vymazaný plech. Je potřeba nechat těsto vykynout, tj. umístit na teplé místo bez průvanu. Já je podle našeho rodinného zvyku dávám pod peřinu. Po dvaceti minutách je již připraveno. Předehřejeme troubu na 250 stupňů. Mezitím můžeme chléb zdobit různými tvary a ornamenty dle vlastní fantazie, také napsat hezký vzkaz, je možné také bochánky posypat slunečnicí. Vložíme do trouby, pro lepší zvláčnění položíme na plech i malý kastrůlek s vodou. Pečeme zhruba třicet minut, až je chléb zlatavý, pro jistotu zkusíme i propíchnout špejlí. Vyndáme z trouby a chléb necháme vychladnout.






12.8.2010